Öğretim Görevlisi HALİL UĞUR AYTEKİN

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
ARABAN M.Y.O. BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM

   haytekin@gantep.edu.tr       Tel: +90 342 611 2666   
YÖK Akademik
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı  Biyoloji  Ekoloji

Duyuru / Döküman

 HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Hayvansal üretim ve önemi, hayvansal ürünlerin, insan yaşamındaki, aile ve tarım işletmesindeki ve ülke ekonomisindeki yeri, Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim, hayvan varlığı, hayvansal üretim miktarları, hayvansal üretimin sorunları

2

 Evciltme, evciltmeyle meydana değişimler, tür ve ırk kavramı, ırkların sınıflandırılması

3

 Üremenin biyolojik temelleri, tohumlama yöntemleri

4

 Gebelik ve doğum, memenin yapısı, laktasyon ve laktasyon eğrisi

5

 Süt verimini ve kalitesini etkileyen faktörler

6

 Hayvan ıslahı ve kapsamı, genotipin ıslahının

7

 Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri, yetiştirme yöntemleri

8

 VİZE

9

 Yem besin maddeleri

10

 Yem enerjisi

11

 Hayvan beslemede yaşama payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri ve istirahat beslenmesi

12

 Yaşama payı ihtiyaçlarını etkileyen faktörler,

13

Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Dölerme, gebelik, gelişme ve besi için)

14

Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Yumurta, süt, yapağı ve iş için)

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

 

 

ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Arıcılığın yeri ve önemi

2

Arıcılığa başlarken

3

Arılarla çalışma kuralları

4

Bal arısının yapısı ve görevleri

5

Arılarda iletişim

6

Arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı

7

Arı ürünleri, üretimi ve tüketimi

8

VİZE

9

Nektarlı bitkiler- ağaçlar

10

Tozlaşma ve arılarla ilgisi

11

Organik arıcılık mevzuatı

12

Arı Hastalıkları

13

Arı Hastalıkları

14

Arıcılık yönetimi ve pazarlama

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

ORGANİK SEBZECİLİK

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Organik (Ekolojik veya Biyolojik) TARIM nedir?

2

Dünyada Organik Tarım Türkiye de Organik Tarım Türkiye ve Dünyada Organik Sebze Üretimi Değerleri

3

Sebzelerin Yetiştirme Mevsimlerine, Yenilen Kısımlarına ve Botanik Özelliklerine Göre Sınıflandırılması. Sebzelerin Familyalarına, Çiçek ve Döllenme Biyolojilerine Göre Sınıflandırılması

4

Organik Tarımın Temel İlkeleri Organik Tarımın Amaçları

5

Organik sebze üretim teknikleri

6

Organik sebze üretim teknikleri

7

Organik sebze üretim teknikleri

8

VİZE

9

Organik sebze üretim teknikleri

10

Organik sebze üretim teknikleri

11

Organik sebze üretim teknikleri

12

Organik Tarımda Mücadele Kontrol ve Sertifikasyon, Pazarlama

13

Organik Tarımda Mücadele Kontrol ve Sertifikasyon, Pazarlama

14

Organik Tarımda Mücadele Kontrol ve Sertifikasyon, Pazarlama

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

TARLA BİTKİLERİ

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Tarla Tarımına Giriş: Toprak işleme, Nadas, Ekim, Gübreleme, Bakım, Hasat

2

Tohumluk

3

Serin İklim Tahılları I (Genel, Buğday)

4

Serin İklim Tahılları II (Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale)

5

Sıcak İklim Tahılları I (Mısır ve Darı)

6

Sıcak İklim Tahılları II (Çeltik Ve Kuşyemi)

7

Yemeklik Tane Baklagiller I (Fasülye, Börülce)

8

VİZE

9

Yemeklik Tane Baklagiller II (Nohut)

10

Yemeklik Tane Baklagiller II (Mercimek)

11

Bitki Islahı

12

Tarımsal Biyoteknoloji

13

Biyoteknoloji

14

Biyoteknoloji

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

ÜRÜNLERİN MUHAFAZA AMBALAJ VE TAŞINMASI

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Ürünlerin Muhafazası

2

Hasat zamanı ve tekniği

3

Sarartma olgunlaştırma

4

Ambalaj uygulamaları ve ambalajlama

5

Depolama yöntemleri

6

Soğutma havalandırma fumigasyon

7

Hasat sonrası ürünlerde meydana gelen kimyasal ve fiziksel değişimler

8

VİZE

9

Pazarlama araştırmaları

10

Organik ürünlerin fiyatlandırılması, fiyatlandırma stratejileri, fiyatlandırma yöntemleri

11

Organik ürünler için tüketici profile çıkartma

12

Organik ürünlerin pazarlanması ve son dönemdeki gelişmeler ile ilgili dünyadan örnekler

13

Günümüz pazarlama anlayışı, üretim, satış ve pazarlama dönemleri,

14

Organik ürünlerin taşıma koşulları

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

TARIMSAL EKOLOJİ

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Çevrenin önemi, ekolojinin tanımı, doğal kaynaklar

2

Sistemler modeller ve sınırlayıcı etmenlerin etki yasaları

3

Ekosistem, ekosistemlerin öğeleri ve işlevleri

4

Ekosistemde enerji, fotosentez

5

Ekosistemde birincil ve ikincil üretim ve enerji akımı

6

Ekosistemde kimyasal madde döngüleri

7

Tarım ekosistemleri

8

VİZE

9

Tarım ekosistemlerinde çevre koşulları, iklim faktörleri, ışık

10

Sıcaklık, sıcaklık değişimine etki eden faktörler

11

Atmosfer, Atmosferin katları, bileşimi, Atmosferin tarımsal

12

Su, hava nemi, hava neminin bitkiler için önemi, yağış

13

Toprak etmeni, Toprak dokusu, yapısı, bitki besin elementleri

14

Geleneksel ve alternatif tarım sistemleri

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

ÜRÜNLERİN MUHAFAZA AMBALAJ VE TAŞINMASI

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Ürünlerin Muhafazası

2

Hasat zamanı ve tekniği

3

Sarartma olgunlaştırma

4

Ambalaj uygulamaları ve ambalajlama

5

Depolama yöntemleri

6

Soğutma havalandırma fumigasyon

7

Hasat sonrası ürünlerde meydana gelen kimyasal ve fiziksel değişimler

8

VİZE

9

Pazarlama araştırmaları

10

Organik ürünlerin fiyatlandırılması, fiyatlandırma stratejileri, fiyatlandırma yöntemleri

11

Organik ürünler için tüketici profile çıkartma

12

Organik ürünlerin pazarlanması ve son dönemdeki gelişmeler ile ilgili dünyadan örnekler

13

Günümüz pazarlama anlayışı, üretim, satış ve pazarlama dönemleri,

14

Organik ürünlerin taşıma koşulları

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

TARIMSAL EKOLOJİ

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Çevrenin önemi, ekolojinin tanımı, doğal kaynaklar

2

Sistemler modeller ve sınırlayıcı etmenlerin etki yasaları

3

Ekosistem, ekosistemlerin öğeleri ve işlevleri

4

Ekosistemde enerji, fotosentez

5

Ekosistemde birincil ve ikincil üretim ve enerji akımı

6

Ekosistemde kimyasal madde döngüleri

7

Tarım ekosistemleri

8

VİZE

9

Tarım ekosistemlerinde çevre koşulları, iklim faktörleri, ışık

10

Sıcaklık, sıcaklık değişimine etki eden faktörler

11

Atmosfer, Atmosferin katları, bileşimi, Atmosferin tarımsal

12

Su, hava nemi, hava neminin bitkiler için önemi, yağış

13

Toprak etmeni, Toprak dokusu, yapısı, bitki besin elementleri

14

Geleneksel ve alternatif tarım sistemleri

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

 HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Hayvansal üretim ve önemi, hayvansal ürünlerin, insan yaşamındaki, aile ve tarım işletmesindeki ve ülke ekonomisindeki yeri, Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim, hayvan varlığı, hayvansal üretim miktarları, hayvansal üretimin sorunları

2

 Evciltme, evciltmeyle meydana değişimler, tür ve ırk kavramı, ırkların sınıflandırılması

3

 Üremenin biyolojik temelleri, tohumlama yöntemleri

4

 Gebelik ve doğum, memenin yapısı, laktasyon ve laktasyon eğrisi

5

 Süt verimini ve kalitesini etkileyen faktörler

6

 Hayvan ıslahı ve kapsamı, genotipin ıslahının

7

 Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri, yetiştirme yöntemleri

8

 VİZE

9

 Yem besin maddeleri

10

 Yem enerjisi

11

 Hayvan beslemede yaşama payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri ve istirahat beslenmesi

12

 Yaşama payı ihtiyaçlarını etkileyen faktörler,

13

Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Dölerme, gebelik, gelişme ve besi için)

14

Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Yumurta, süt, yapağı ve iş için)

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA

DERS KONULARININ HAFTALIK DAĞILIMI

Hafta

Konular

1

Arıcılığın yeri ve önemi

2

Arıcılığa başlarken

3

Arılarla çalışma kuralları

4

Bal arısının yapısı ve görevleri

5

Arılarda iletişim

6

Arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı

7

Arı ürünleri, üretimi ve tüketimi

8

VİZE

9

Nektarlı bitkiler- ağaçlar

10

Tozlaşma ve arılarla ilgisi

11

Organik arıcılık mevzuatı

12

Arı Hastalıkları

13

Arı Hastalıkları

14

Arıcılık yönetimi ve pazarlama

15

GENEL TEKRAR

16

FİNAL

Eğitim Bilgileri

Akademik Bilgileri

Bildiriler

7 Adet
1
Adıyaman İli Pyralidae (Lepidoptera) Faunası ve Sistematiği Üzerine Araştırmalar

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: 24. Ulusal Biyoloji Kongresi, Manisa
TÜRKİYE, Manisa, Türkçe, 10.09.2018

Ulusal  Özet bildiri
2
Kahramanmaraş İli Crambidae(Lepidoptera) Faunası ve Sistematiği Üzerine Araştırmalar

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: 24. Ulusal Biyoloji Kongresi, Manisa
TÜRKİYE, Manisa, Türkçe, 10.09.2018

Ulusal  Özet bildiri
3
Research on Pyralidae (Lepidoptera) Fauna of Malatya Province

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: Ecology 2018, Kastamonu
TÜRKİYE, Kastamonu, İngilizce, 19.06.2018

Uluslararası  Özet bildiri
4
Research on Crambidae (Lepidoptera) Fauna of Adıyaman Province

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: Ecology 2018, Kastamonu
TÜRKİYE, Kastamonu, İngilizce, 19.06.2018

Uluslararası  Özet bildiri
5
Research on the Crambidae (Lepidoptera) Fauna of Malatya Province

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences, Ankara
TÜRKİYE, Ankara, İngilizce, 26.04.2018

Uluslararası  Özet bildiri
6
Research on the Pyralidae (Lepidoptera) Fauna of Kahramanmaraş Province

KÜTÜK MURAT,YARAN MEHMET,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,GÖRMEZ VEDAT,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences, Ankara
TÜRKİYE, Ankara, İngilizce, 26.04.2018

Uluslararası  Özet bildiri
7
Fruit flies (Diptera: Tephritidae) Fauna of Şanlıurfa Province With a New Record for Turkey

YARAN MEHMET,KÜTÜK MURAT,HAYAT RÜSTEM,GÖRMEZ VEDAT,KOYUNCU MÜRŞİT ÖMÜR,AYTEKİN HALİL UĞUR
Yayın Yeri: ECOLOGY 2017
İngilizce, 11.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri

Dersler

Dönem Ders Adı Dili Saat
1 2013-2014 Biyoteknoloji Türkçe 3
2 2013-2014 Ekoloji Türkçe 3
3 2013-2014 Matematik Türkçe 4
4 2013-2014 Girişimcilik Türkçe 2
5 2013-2014 Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Türkçe 4
6 2013-2014 İstatistik Türkçe 4
7 2013-2014 Hayvansal Üretim İlkeleri Türkçe 4

Üyelikler

1 Adet
1
Türk Eğitim Sen

 Üye    2013