Profesör ESRA İBANOĞLU

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

   ibanoglu@gantep.edu.tr      (0342) 317 23 16      (0342) 317 23 16  
YÖK Akademik ORCID
Mühendislik Temel Alanı  Gıda Bilimleri ve Mühendisliği  Gıda Kimyası  Gıda Teknolojileri  Gıda Biyoteknolojisi

Duyuru / Döküman

Eğitim Bilgileri

Akademik Bilgileri

Makaleler

34 Adet
1
Chemical and structural variations in hazelnut and soybean oils after ozone treatments

İBANOĞLU ŞENOL,UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,Kaynak E G
Yayın Yeri: Grasas y Aceites
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
2
Effects of Ultrasonication and Aqueous Ozonation on Gelatinization and Flow Properties of Potato Starch

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA,özaslan zeynep
Yayın Yeri: Ozone: Science Engineering
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
3
Combined effect ozonation and ultrasonication on rheological and thermal properties of rice starch in aqueous phase

özaslan zeynep,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Quality Assurance and Safety of Crops Foods
İngilizce, Elektronik, 2018

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
4
Heteroprotein Complex Formation of Bovine Lactoferrin and Pea Protein Isolate: A Multiscale Structural Analysis

ADAL EDA,Sadeghpour Amin,Connell Simon,Rappolt Micheal,İBANOĞLU ESRA,SARKAR Anwesha
Yayın Yeri: Biomacromolecules
İngilizce, Basılı+Elektronik, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI
5
Oxidation kinetics of hazelnut oil treated with ozone

UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Grasas y Aceites
İngilizce, Elektronik, 2017

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
6
Effects of ozone on functional properties of proteins

UZUN KAFKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,ÇATAL HATİCE,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2012

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
7
Stability and rheological pproperties of egg yolk granule stabilized emulsions with pectin and guar gum

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Journal of Food Properties
İngilizce, Basılı, 2010

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
8
Effect of pectin and guar gum on creaming stability microstructure and rheology of egg yolk plasma stabilized emulsions

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: European Food Research and Technology
İngilizce, Basılı, 2010

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
9
EFFECTS OF IONIC STRENGTH ON THE FOAMING PROPERTIES OF WHEY PROTEIN ISOLATE AND EGG WHITE IN THE PRESENCE OF POLYSACCHARIDES

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
İngilizce, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
10
Characterization of Phase Separation Behavior Emulsion Stability Rheology and Microstructure of Egg White Polysaccharide Mixtures

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD SCIENCE
İngilizce, Basılı, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
11
Rheological properties of whey protein isolate stabilized emulsions with pectin and guar gum

ERÇELEBİ EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
İngilizce, Basılı, 2009

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
12
Foaming properties of barley protein isolates and hydrolysates

YALÇIN ERKAN,ÇELİK SÜEDA,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
İngilizce, 2008

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
13
Cauliflower by products as a new source of dietary fibre antioxidants and proteins in cereal based ready to eat expanded

STOJCESKA VALENTINA,PAUL AINSWORTH,PLUNKETT ANDREW,İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, 2008

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
14
Thermal denaturation and functional properties of egg proteins in the presence of hydrocolloid gums

İBANOĞLU ESRA,ERÇELEBİ ALBEN EMİNE
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
15
Influence of hydrocolloids on phase separation and emulsion properties of whey protein isolate

ALBEN EMİNE,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
16
Effect of brewers spent grain addition and screw speed on the selected physical and nutritional properties of an extruded snack

AINSWORTH P,İBANOĞLU ŞENOL,PLUNKETT A,İBANOĞLU ESRA,STOJCESKA V
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2007

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
17
The in vitro protein digestibility micrtobial quality and gelatinization behaviour of macaroni as affected by cowpea flour addition

HERKEN EMİNE NUR,İBANOĞLU ŞENOL,ÖNER MEHMET DURDU,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Elektronik, 2006

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
18
Effect of hydrocolloids on the thermal denaturation of proteins

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2005

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
19
Kinetic study on color changes in wheat germ due to heat

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
20
Production and Enzimatically produced lauric acid esters of fructose

ŞEKEROĞLU GÜLTEN,FADILOĞLU SİBEL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: Journal of the science of food and agriculture
İngilizce, Elektronik, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
21
Rheological behaviour of whey protein stabilized emulsions in the presence of gum arabic

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2002

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
22
High pressure effect on foaming behaviour of whey protein isolate

İBANOĞLU ESRA,KARATAŞ ŞÜKRÜ
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
23
High pressure effect on foaming properties of beta lactoglobulin and dextran sulfate mixture

İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: NAHRUNG_FOOD
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
24
Modelling of natural fermentation in cowpeas using response surface methodology

İbanoglu S, İbanoglu E
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 2001

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
25
Foaming Behaviour of Liquorice Glycyrrhiza glabra Extract

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 2000

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
26
Foaming behaviour of EDTA Treated Lactalbumin

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
27
Rheological Properties of Cooked Tarhana A Cereal Based Soup

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
28
Effect of different ingredients on the fermentation activity in tarhana

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA,AINSWORTH P
Yayın Yeri: FOOD CHEMISTRY
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
29
Effect of Time and Temperature on Lactic Acid Fermentation of a White Wheat Flour Yoghurt Mixture

İbanoglu S, İbanoglu E
Yayın Yeri: NAHRUNG_FOOD
İngilizce, Basılı, 1999

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
30
Rheological Characterization of Some Traditional Turkish Soup

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
İngilizce, Basılı, 1998

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
31
Effect of Dilute Acid Hydrolysis on the Cooked Viscosity of Tarhana A Traditional Turkish Cereal Food

İbanoglu S, İbanoglu E, Ainsworth P
Yayın Yeri: International Journal of Food Sciences and Nutrition
İngilizce, Basılı, 1998

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
32
The Effect of Heat Treatment on the Foaming Properties of Tarhana a Traditional Turkish Cereal Food

İbanoglu E, İbanoglu S
Yayın Yeri: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
İngilizce, Basılı, 1997

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
33
Foam Stabilization by Protein Polysaccharide Complexes

Dickinson E, İzgi E
Yayın Yeri: Colloids and Surfaces A
İngilizce, Basılı, 1996

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded
34
Determination of Protein Foam Stability from Time Dependent Pressure Monitoring

Dickinson E, İzgi E, Nelson PV
Yayın Yeri: FOOD HYDROCOLLOIDS
İngilizce, Basılı, 1993

Uluslararası  Hakemli  Özgün Makale  SCI-Expanded

Bildiriler

10 Adet
1
Fatty acid compositions and oxidative stability of berry and cherry seed oils by DSC and Rancimat methods

ADAL EDA,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life
İSVEÇ, Uppsala, İngilizce, 27.08.2017

Uluslararası  Özet bildiri
2
Uses of microencapsulated Omega3 fatty acid rich oils in food systems

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 15th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats, and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life
İSVEÇ, Uppsala, İngilizce, 27.08.2017

Uluslararası  Özet bildiri
3
Structural and functional changes of ozone oxidized proteins

UZUN KARKA HİCRAN,İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress
HIRVATİSTAN, DUBROVNIK, İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
4
Structural and functional changes of ozone oxidized proteins

İBANOĞLU ESRA,İBANOĞLU ŞENOL
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress 2017
İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
5
Effect of temperature and time on lactic acid fermentation of a yoghurt wheat flour mixture

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: European Biotechnology Congress 2017
İngilizce, 25.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
6
Encapsulation of Berry Seed Oils by Complex Coacervation with Proteins

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: International Conference on Agriculture, Forest, Food Sceinces and Technology (ICAFOF2017)
TÜRKİYE, İngilizce, 15.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
7
Effect of extrusion on the antioxidants in cauliflower-based snacks

İBANOĞLU ŞENOL,Stojcesca Valentina,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 1st International Congress on Medical and Aromatic Plants
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
8
Foam stability of liquorice extract

İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: 1st International Congress on Medıcal and Aromatic Plants
İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
9
Microencapsulation of seed oil by heteroprotein complex coacervation

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants"Natural and Healthy Life"
TÜRKİYE, Konya, İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri
10
Antioxidant activity, Phenolic Content, Fatty acid composition and Oxidative stability of berry seed oils

ADAL EDA,İBANOĞLU ŞENOL,İBANOĞLU ESRA
Yayın Yeri: I. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants"Natural and Healthy Life"
TÜRKİYE, Konya, İngilizce, 09.05.2017

Uluslararası  Özet bildiri

Projeler

10 Adet
1
Meyve çekirdekleri yağlarının mikroenkapsülasyonu


01.09.2015 - 28.02.2016
Diğer (Uluslararası),   Danışman 

ULUSLARARASI  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
2
Frambuaz Ve Vişne Çekirdeği Yağlarının Protein-Protein Kompleks Koaservasyon Yöntemi Ile Enkapsüle Edilmesi Ve Fonksiyonel Makarna Üretiminde Kullanılması

Frambuaz ve vişne çekirdek yağlarının enkapsüle edilmesi
01.01.2018 - 01.01.2020
-Tübitak 1001,   Yürütücü 

ULUSAL  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
3
gggg


01.01.2016 - 01.07.2016
Diğer Resmi Kurum ve Kuruluşlar,   Danışman 

ULUSLARARASI  GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ  Tamamlandı
4
3 Enzim Muamelesi ile Zeytinyağı Veriminin Artırılması ve Kalitesinin İyileştirilmesi

surfactants
BAP,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı
5
4 Gıda proteinlerinin yapısal değişiminin kaliteye olan etkisi

surfactants
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
6
5 Kuru Isıtma İşlemi Uygulanan Nişasta Zamk Karışımının Jelatinizasyon ve Çiriş Özellikleri

surfactants
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
7
6 Protein Hidrokolloid Sistemlerinde Fonksiyonel ve Reolojik Özellikler

protein poisakkarit
TÜBİTAK PROJESİ,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
8
7 Proteinlerin Fonksiyonel Özelliklerine Ozonun Etkisi

protein poisakkarit
TÜBİTAK PROJESİ,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
9
1 Peyniraltı serumundan protein eldesi ve gıda maddelerinde kullanımı

peynir yapımı
BAP,   Proje Koordinatörü 

ULUSAL  Tamamlandı
10
2 Enzimatik Metotla Yüzey Aktif Maddelerin Elde Edilmesi ve Uygulanması

surfactants
BAP,   Araştırmacı 

ULUSAL  Tamamlandı

Üniversite Dışı Deneyim

1 Adet
1
Gaziantep Üniversitesi

Öğretim Üyesi

1990

Editörlükler

3 Adet
1
Journal of Food and Health Science

Yazar Adı: ANIL HALUK,AYDIN ALİ,BHANDARI Bhesh,ÇETİN CEM,ÇİFTÇİOĞLU GÜRHAN RAİF,FELDHUSEN Frerk,HARMS Carsten,GÖĞÜŞ FAHRETTİN,İBANOĞLU ESRA,OCKERMAN Herbert W,ÖNAL AYŞE EMEL,RASPOR Peter,SALLEH Hamza Mohd,SIKORSKI Zdzislaw E,SUROWKA Krzysztof,TAYFUR MUHİTTİN,YA , Yayın Yeri: Scientific WebJournals
Dergi, İngilizce, 2018, TÜRKİYE,   Ulusal  TR DİZİN  Elektronik

2
Journal of Food and Health Science

Yazar Adı: HAluk ANIL,AYDIN ALİ,ÇETİN CEM,Bresh Bhandari,ÇİFTÇİOĞLU GÜRHAN RAİF,Feldhusen Frerk,GÖĞÜŞ FAHRETTİN,GÜNEŞ GÜRBÜZ,İBANOĞLU ESRA,Zdislaw SIKORSKI,SUROWKAERSITY Krzysztof,TAYFUR MUHİTTİN,YAPAR AYDIN,YETİM HASAN,ÇAKIR İBRAHİM,KARYADI Joko Nugroho Wahyu, , Yayın Yeri: Scientific Web Journals
Dergi, İngilizce, 2015,   Uluslararası  Cross Ref  Basılı

3
Journal of Food and Health Science

Yazar Adı: İBANOĞLU ESRA , Yayın Yeri: scientific web journals
Dergi, İngilizce, 2015,   Uluslararası  National library of medicine, cross ref, google scholar, world cat

İdari Görevler

Dersler

Dönem Ders Adı Dili Saat
1 2002-2003 Food Systems İngilizce 3
2 2003-2004 Food Systems İngilizce 3
3 2001-2002 Food Systems İngilizce 3
4 2004-2005 Food Systems İngilizce 3
5 2000-2001 Food Systems İngilizce 3
6 2005-2006 Food Systems İngilizce 3
7 2007-2008 Food Systems İngilizce 3
8 2006-2007 Food Systems İngilizce 3
9 2008-2009 Food Systems İngilizce 3
10 2009-2010 Food Systems İngilizce 3
11 2010-2011 Food Systems İngilizce 3
12 2012-2013 Food Systems İngilizce 3
13 2011-2012 Food Systems İngilizce 3
14 2013-2014 Food Systems İngilizce 3
15 2010-2011 Food Quality Kontrol İngilizce 4
16 2012-2013 Food Quality Kontrol İngilizce 4
17 2011-2012 Food Quality Kontrol İngilizce 4
18 2013-2014 Food Quality Kontrol İngilizce 4
19 2011-2012 Insrumental Analysis İngilizce 4
20 2010-2011 Insrumental Analysis İngilizce 4
21 2012-2013 Insrumental Analysis İngilizce 4
22 2013-2014 Insrumental Analysis İngilizce 4
23 2010-2011 General Chemistry İngilizce 4
24 2011-2012 General Chemistry İngilizce 4
25 2013-2014 General Chemistry İngilizce 4
26 2012-2013 General Chemistry İngilizce 4
27 2001-2002 General Chemistry İngilizce 4
28 2000-2001 General Chemistry İngilizce 4
29 2002-2003 General Chemistry İngilizce 4
30 2003-2004 General Chemistry İngilizce 4
31 2004-2005 General Chemistry İngilizce 4
32 2005-2006 General Chemistry İngilizce 4
33 2006-2007 General Chemistry İngilizce 4
34 2007-2008 General Chemistry İngilizce 4
35 2008-2009 General Chemistry İngilizce 4
36 2009-2010 General Chemistry İngilizce 4

Yönetilen Tezler

Durum Tez Adı Hazırlayan Kaynak Yıl
1 Tamamlandı Encapsulation of oils from sour cherry kernel and berry seeds by protein-protein complexes EDA ADAL TezMerkezi 2019
2 Tamamlandı Effect of ozone treatment on quality parameters and structure of vegetable oils HİCRAN UZUN KARKA TezMerkezi 2018
3 Tamamlandı Effects of pectin and guar gum on food protein functionality EMİNE ALBEN TezMerkezi 2006
Durum Tez Adı Hazırlayan Kaynak Yıl
1 Tamamlandı Encapsulation of natural foods coloring agent extract from red beetroot (beta vulgaris) by hydrogels FATMA ELCİK TezMerkezi 2024
2 Tamamlandı Preparation of beta-carotene enriched wheat germ oil capsules by complex coacervation and use in pasta production MERT CAN YILDIZ TezMerkezi 2023
3 Tamamlandı Effect of ozone on polyphenol oxidase and quality of apple juices NOUR KAHIL TezMerkezi 2022
4 Tamamlandı Effect of dry-heating on pasting properties of starch-gum hydrocolloid systems AYŞE YILMAZ TezMerkezi 2018
5 Tamamlandı Effects of ozone treatment on quality parameters and shelf-life of soybean oil EMİNE GÜL KAYNAK TezMerkezi 2014
6 Tamamlandı Effects of ozone on functional properties of proteins HİCRAN UZUN TezMerkezi 2010
7 Tamamlandı Improving olive oil yield and quality parameters by using olivex SONGÜL TAŞDEMİR KESEN TezMerkezi 2000
8 Tamamlandı Production and characterization of enzymatically produced surfactants GÜLTEN ŞEKEROĞLU TezMerkezi 2000

Araştırmalar

1 Adet
1
ffff

hhhhhh
ingil,   Uluslararası  Araştırma